Kies de beste band op de Dag van de Duurzaamheid

Collega Ike de Rooij werkt voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de campagne Kies de beste band. Dat letten op je bandenspanning zo belangrijk is voor het milieu, had hij geen idee van voor hij ermee begon. Nu weet hij wel beter. Op de Dag van de Duurzaamheid is het zijn tip om met weinig inspanning en veel impact bij te dragen aan een beter milieu.

Lees verder

Er is veel te doen rondom het Klimaatakkoord en de CO2-reductie in Nederland. Gisteren hoorde ik al rijdend in de auto op Radio 1 een gesprek met Marjan Minnesma van Urgenda die zich afvroeg welke initiatieven de overheid gaat nemen om burgers te motiveren mee te werken aan de benodigde CO2-reductie. Ik hoorde grootse ideeën als warmtepompen installeren, zonnepanelen op het dak plaatsen en dat wij, burgers, bij de aanschaf van een nieuwe auto een elektrische auto moeten overwegen. Prima plan lijkt mij, mìts je in staat bent deze investeringen te doen. 

Ik wil graag mijn steentje bijdragen en dat kan ook op een meer realistisch en makkelijk uitvoerbare manier. Dat kan gewoon door de beste band te kiezen en deze op spanning te houden!

Kies de beste band en houd je banden op spanning.

Zo simpel? Ja zo simpel. Het scheelt CO2-uitstoot, want je rijdt zuiniger en daarnaast is het veiliger en stiller. Als ik elke twee maanden mijn banden oppomp en bij aanschaf van nieuwe banden mij laat adviseren over welke banden bij mijn rijstijl en auto passen bespaar ik ongeveer 150 euro, ben duurzaam en bovendien slim bezig.

Het werkt zo goed dat een ROC uit Zeeland op de Dag van de Duurzaamheid met de studenten op pad is om automobilisten hiervan bewust te maken en te helpen hun banden op de juiste spanning te brengen. Goed initiatief!

Ik realiseerde mij als kind maar al te goed dat mijn fietsbandjes opgepompt moesten zijn, anders was het belabberd fietsen. Sinds ik een auto heb en het niet direct meer merk als mijn autobanden te zacht zijn, ben ik laks geworden. Voor wielrenners, autocoureurs en fietsende kinderen is het de normaalste zaak van de wereld en vanaf vandaag voor mij ook. De Dag van de Duurzaamheid startte ik met het maken van de quiz op de website van 'Kies de beste band' en het oppompen van mijn banden. Ik draag mijn steentje bij (en bespaar 150 euro per jaar aan brandstof).